Mελέτη για την επιρροή του ΕΛΛΑΚ

Μελέτη πάνω στην επιρροή του ανοιχτού λογισμικού στην καινοτομία και ανταγωνιστικότητα των τεχνολογιών πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων στην ευρωπαική ένωση


Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια χρηματοδοτούμενη απο την Ευρωπαική ‘Ενωση μελέτη στην οποία επιχειρείται να αναγνωριστεί ο ρόλος του ελεύθερου λογισμικού/λογισμικού ανοιχτού κώδικα πάνω στην οικονομία, αλλά και οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις του στον τομέα των πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πανεπιστημίων από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία, Γαλλία και Ιταλία.

Από τη μελέτη ενημερωνόμαστε για πλήθος σημαντικών αποτελεσμάτων και στοιχείων, τα οποία αναλύονται και τεκμηριώνονται σε βάθος, με πλήθος δεδομένων, περιπτώσεων case studies και διαγραμμάτων.


Κάποια από τα κύρια ευρήματα όπως παρουσιάζονται στην περίληψη της έκθεσης είναι τα εξής:

Το μερίδιο της χρήσης λογισμικού ΕΛΛΑΚ αλλά και της αγοράς γύρω απο αυτό αυξήθηκε εντυπωσιακά τα τελευταία 5 χρόνια. Η υπάρχουσα βάση ποιοτικών εφαρμογών ΕΛΛΑΚ θα κόστιζε σχεδόν 12 δις Ευρω για να δημιουργηθεί εσωτερικά από τις μεγάλες εταιρείες. Η βάση αυτή σχεδόν διπλασιάζεται κάθε 18-24 μήνες τα τελευταία 8 χρόνια και η ανάπτυξη αυτή λογικά θα συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια.


Η υπάρχουσα αυτή βάση προγραμμάτων ΕΛΛΑΚ αντιπροσωπεύει τις προσπάθειες περισσότερων απο 131000 ατόμων ανά χρόνο οιοποίες αφιερώθηκαν αποκλειστικά στην ανάπτυξη λογισμικού ΕΛΛΑΚ. Αυτό το νούμερο ισοδυναμεί με τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ σε εθελοντική συνεισφορά απο προγραμματιστές για κάθε χρόνο, η μισή δουλειά προερχόμενη εντός της Ευρώπης.

Οι σχετιζόμενες με ΕΛΛΑΚ υπηρεσίες μπορούν να φτάσουν το 32% του μεριδίου των υπηρεσιών πληροφορικής μέχρι το 2010, και το σχετικό μερίδιο της οικονομίας για το ΕΛΛΑΚ μπορεί να φτάσει το  4% του ευρωπαικού εθνικού ακαθάριστου προιόντος μέχρι το 2010.

Υπάρχει μεγάλη αύξηση της ζήτησης σχετιζόμενων με ΕΛΛΑΚ
Κ δεξιοτήτων σε πρόσφατες αγγελίες εύρεσης δουλειάς.

Το ΕΛΛΑΚ ενθαρρύνει την δημιουργία μικρομεσαίων εταιρειών καθώς επίσης και θέσεων εργασίας, παρέχοντας ένα περιβάλλον που επιτρέπει την ανάπτυξη των δεξιοτήτων στα άτομα που σχετίζονται με αυτό. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη οπου οι δυνατότητες για δημιουργία καινούργιων εταιρειών λογισμικού είναι περιορισμένες σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, λόγω περιορισμένου κεφαλαίου και ανοχής στο ρίσκο, το μεγάλο μερίδιο προγραμματιστών ΕΛΛΑΚ παρέχει μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθούν νεες εταιρείες λογισμικού και να μετατραπεί η Ευρώπη στην πιο ανταγωνιστική οικονομία γνώσης μέχρι το 2010.

Η βιομηχανία "εξοικονομεί" ένα ποσοστό περίπου 36% για Έρευνα και Ανάπτυξη λογισμικού, λόγω της ύπαρξης του ΕΛΛΑΚ , ποσοστό το οποίο ισοδυναμεί σε περισσότερα κέρδη, ενώ μπορεί να επενδυθεί δημιουργικά για αύξηση της  καινοτομίας.

Η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη είναι προσβάσιμη στο
http://ec.europa.eu/enterprise/ict/policy/doc/2006-11-20flossimpact.pdf
με τίτλο
"Study on the Economic impact of open source software on innovation and the competitiveness of the Information and Communication Technologies (ICT) sector in the EU"
http://ec.europa.eu/enterprise/ict/studies/publications.htm
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com