Τα ανοιχτά συστήματα στην υπηρεσία των startups!
Μετά την απόφαση της Tesla Motors να διαθέτει δωρεάν τις πατέντες της σε κάθε ενδιαφερόμενο, προκειμένου να ενισχυθεί η εξέλιξη μιας ανοιχτής και καινοτόμου τεχνολογικής πλατφόρμας, έρχεται, στον αντίποδα, η είδηση της απόφασης του Netflix, ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα για τηλεόραση μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με την οποία θα διακοπεί η πρόσβαση που παρήχε σε τρίτους στη δημόσια διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών (API) του δικτύου, η οποία είχε βοηθήσει στην προώθηση και ανάπτυξή του, καθώς και στη δημιουργία νέων και καινοτόμων εφαρμογών από τους προγραμματιστές που είχαν ανοικτή πρόσβαση στους καταλόγους του.
Έχει παρατηρηθεί ότι δημοφιλή ανοιχτά συστήματα, είτε πρόκειται για πλατφόρμες είτε για λογισμικά, έχουν λειτουργήσει κατά καιρούς ως σημεία εκκίνησης για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου επιχειρηματικού οικοσυστήματος γύρω τους, ενθαρρύνοντας τη σύλληψη νέων ιδεών και την κάλυψη νέων αναγκών με πιο σύγχρονες και δημιουργικές λύσεις. Και αυτό λειτουργεί ακόμη και με το ελάχιστο ποσοστό ανοιxτότητας, όπως η ανοιxτή πρόσβαση δημόσια διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών (API). Αυτή η εξέλιξη δεν είναι τυχαία, καθώς τα ανοιxτά συστήματα δίνουν ένα προβάδισμα στις νεοφυείς εταιρείες που βασίζονται σε αυτά για να αναπτυχθούν, παρέχοντάς τους καινοτόμα εργαλεία και πρόσβαση σε μία ενεργή κοινότητα προγραμματιστών.
Μιλώντας με αριθμούς, υπάρχουν δεκάδες εταιρείες οι οποίες στήθηκαν σε ανοικτό λογισμικό ή εξελίχθηκαν βασιζόμενες σε προϋπάρχουσες ανοιxτές πλατφόρμες και είναι εξαιρετικά κερδοφόρες ή έχουν συγκεντρώσει μεγάλα ποσά σε χρηματοδότηση μέσω επενδυτικών κεφαλαίων, όπως η Cloudera, με κέρδη 1 δις δολάρια μέχρι σήμερα, η Hortonworks, η οποία ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση που έλαβε ύψους 100 εκατ δολαρίων, η Mesosphere με κέρδη 10 εκατ δολαρίων και η Docker, Inc. με 15 αντίστοιχα.
Σχετικά με τα εργαλεία που παρέχουν τα ανοιxτά συστήματα, o Sean Soucher, συνιδριτής και CEO της Pepperdata, μίας startup που βασίστηκε στο ανοιχτό λογισμικό Apache Hadoop, ισχυρίζεται ότι η Microsoft Windows αποτέλεσε ένα από τα πρώτα παραδείγματα μιας εξαιρετικά διαδεδομένης πλατφόρμας, η οποία έγινε γρήγορα εξαιρετικά δημοφιλής και επέτρεψε τη δημιουργία νεοφυών επιχειχειρήσεων βασιζόμενων στις ελλείψεις ή τις βελτιώσεις του λογισμικού της. H Linux όμως ήταν η εταιρία που προκάλεσε ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της ανοιχτότητας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας ένα λογισμικό βασισμένο σε ανοιχτό κώδικα, το οποίο πυροδότησε την ανάπτυξη ενός ακόμα πιο δυναμικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος γύρω από τη Linux και το οποίο εδραίωσε τη θέση της ως πρωτοπόρου.
Όσον αφορά στις κοινότητες προγραμματιστών που είναι ενεργές και διαθέσιμες για βοήθεια σε ζητήματα που αφορούν σε ανοιχτά συστήματα, το παράδειγμα της Docker, Inc., μίας εταιρείας που αριθμεί 35 άτομα προσωπικό και κατάφερε να λανσάρει την 1.0 εκδοχή του προϊόντος της μέσα σε μόλις 15 μήνες, φανερώνει τη χρησιμότητά τους, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση 450 προγραμματιστές που δραστηριοποιούνται σε θέματα για ανοιχτές πλατφόρμες βοήθησαν να καταλήξει το προϊόν άμεσα στην αγορά. Η αίσθηση της της συνεισφοράς προκειμένου να επιτευχθεί ένας μεγάλος στόχος είναι πηγή περηφάνιας και ικανοποίησης για όσους απαρτίζουν τις κοινότητες αυτές, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μέλη της κοινότητας ξεχωρίζουν και διαπρέπουν επαγγελματικά λόγω των πρωτοβουλιών και των ιδεών τους.
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των ανοιχτών συστημάτων είναι η έτοιμη αγορά που προσφέρουν στους εν δυνάμει χρήστες των υπηρεσιών και προϊόντων τους, καθώς τα υπαρχοντα ανοιχτά συστήματα έχουν ήδη διευρυμένο πελατολόγιο, το οποίο μπορεί να επωφεληθεί από τις νέες εφαρμογές και υπηρεσίες που θα βασιστούν σε αυτά και το μόνο που απαιτείται είναι μία δοκιμή. Αυτή η δοκιμή έχει με τη σειρά της δημιουργήσει μία νέα αγορά, καθώς αναπτύσσονται επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών συμβούλου πρόθυμες να δοκιμάσουν τις νέες αυτές εφαρμογές και να εξυπηρετήσουν τους εν δυνάμει αγοραστές στην καλύτερη το δυνατόν εφαρμογή τους.
Πέραν του ανοιχτού λογισμικού και των ανοικτών συστημάτων εν γένει, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και ανοικτά σχέδια για τεχνικό εξοπλισμό, μαρτυρώντας μια νέα αγορά με δυνατότητες σε εξέλιξη, όπως φανερώνει η πρόσφατη ανακοίνωση του Facebook για έναν δικτυακό μεταγωγέα που βασίζεται σε ανοιχτό κώδικα.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η ανοιχτότητα μπορεί να πυροδοτήσει την καινοτομία και την τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη, αν υπάρχει σωστή οργάνωση και κατάλληλη προώθηση, δημιουργώντας μία αλυσιδωτή αντίδραση θετικών εξελίξεων από το επίπεδο της έρευνας έως το επίπεδο της αγοράς.