“EduLinux”: Multimedia Server Ελεύθερου και Ανοικτού κώδικα,

Τα Εκπαιδευτήρια «ΠΛΑΤΩΝ» Συντονιστικό ίδρυμα στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΡΑΣΗ MINERVA

Σχέδιο: “EduLinux”: Server Ελεύθερου και Ανοικτού κώδικα, βασισμένος σε Linux για Multi-Media τάξεις σε Σχολεία και Πανεπιστήμια

Ξεκίνησε τις εργασίες της η Ευρωπαϊκή εταιρική σύμπραξη του σχεδίου “EduLinux” , με συντονιστικό ίδρυμα τα Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ Κατερίνης και στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων εργαλείων και παιδαγωγικών μεθόδων στην εκπαίδευση. Το σχέδιο ενστερνίζεται και θα προσπαθήσει να διαδώσει τη φιλοσοφία των υποστηρικτών του ανοικτού λογισμικού, προσφέροντας τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο να χρησιμοποιήσει, τροποποιήσει και επεκτείνει ελεύθερα τα εργαλεία που θα παραχθούν και τις παιδαγωγικές
μεθόδους που θα δοκιμαστούν. Η διάρκειά του είναι τριετής 2006 ως 2009.

Το πρόγραμμα EduLinux θα ερευνήσει τις δυνατότητες της εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης και τις ευκαιρίες που προσφέρει σε διαφορετικές μαθησιακές ομάδες, όπως μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές, ενήλικες και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις. Για να επιτευχθεί ο στόχος το πρόγραμμα θα εξελιχθεί παράλληλα προς 2 κατευθύνσεις. Τεχνολογικά θα εξελιχθεί ένας ανοιχτού λογισμικού διακομιστής βασιζόμενος στο λειτουργικό Linux που θα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα (φιλικότητα προς το χρήστη, ευελιξία, ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό, δυνατότητες για επεκτάσεις ή μετατροπές). Στον παιδαγωγικό τομέα θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις για την εφαρμογή, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες αυτών των μαθησιακών μονάδων. Η συνεργασία αποτελείται από οργανισμούς, ινστιτούτα και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας. Στην ομάδα λαμβάνουν μέρος οι εξής εταίροι:

  • Canonical Ltd από Μεγάλη Βρετανία,
  • IMCS Intercollege από Κύπρο,
  • Camera Work από Ιταλία,
  • Społeczna Wyższa Szkoła Prezdsiębiorczości I Zarządzania w Łodzi και Danmar Computers από Πολωνία,
  • The Citizenship Forum for Social Action and Civic Education από Ρουμανία
  • The Educational Centre of Västerbergslagen από Σουηδία.
  •  
    Οι κύριες δραστηριότητες του προγράμματος είναι:
    1.Σχεδίαση στρατηγικών. Βελτίωση των υποδομών των εταίρων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες του προγράμματος. Εκπαίδευση του προσωπικού που θα λάβει μέρος.
    2.Εξέλιξη εργαλείων από τον κορυφαίο παροχέα ελεύθερου λογισμικού Linux (την Canonical) και παιδαγωγικών προσεγγίσεων από τα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης.
    3.Εφαρμογή στις μαθησιακές ομάδες βασιζόμενη σε διαφορετικές εκπαιδευτικές μεθόδους. Α) Σύγχρονα Β) Ασύγχρονα Γ) Εργασίες Project.
    4.Αξιολόγηση όλων των δραστηριοτήτων (σχεδιαστικές- τεχνολογικές- παιδαγωγικές- εφαρμογές στην πράξη) εσωτερικά από τους εταίρους και εξωτερικά από τους ειδικούς στους τομείς που αναφέρθηκαν
    5.Συμμετοχή σε δραστηριότητες διάχυσης των αποτελεσμάτων μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος, άρθρων, δημοσιεύσεων, ανακοινώσεων σε ημερίδες- συνέδρια και ομάδων εργασίας κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του προγράμματος.
    6.Ανασκόπηση του όλου εγχειρήματος.

    Αναμενόμενα αποτελέσματα του προγράμματος είναι:
    α) Ανασκόπηση της παρούσας κατάστασης και ανάλυση αναγκών στην εξ' αποστάσεως εκπαίδευση.
    β) Εγχειρίδιο του καθηγητή (Τεχνικό και Εκπαιδευτικό).
    γ) Παραδείγματα επιτυχούς εφαρμογής.
    δ) Αναφορά αξιολόγησης.
    ε) Ιστοσελίδα, Παρουσίαση, Ανακοινώνσεις.
    στ) Ομάδες εργασίας και διακομιστής ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού προσβάσιμο από όλους.

    Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε από 22 ως 26 Νοεμβρίου στο Lodz της Πολωνίας, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν παρουσιάσεις των συμμετεχόντων, δοκιμάστηκαν τα εργαλεία και συζητήθηκαν οι παιδαγωγικές μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν.
    Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com