Η διανομή Sxolinux

sxolinux.pngΣε προηγούμενο άρθρο αναφέραμε την δημιουργία σχολικού εργαστηρίου με την διανομή Sxolinux, έχουμε μαζί μας τον κ. Δημήτρη Καλαμάρα, δημιουργό της διανομής, που θα μας αναφέρει σχετικά με την διανομή, τα κίνητρα και την περαιτέρω πορεία της.

Θα θέλαμε να μας πείτε κ. Καλαμάρα, ποιό ήταν το έναυσμα που σας έκανε να δημιουργήσετε την διανομή sxolinux;

Το έναυσμα ήταν το πρόγραμμα διάθεσης κουπονιών για την αγορά laptop από 123.000 μαθητές της Α’ Γυμνασίου τον Σεπτέμβριο του 2009. Στο φόρουμ του τότε Linux Format, σήμερα Linux Inside, ένας φίλος πρότεινε τη δημιουργία μιας μαθητικής διανομής [http://www.linuxinside.gr/node/4526] για αυτά τα παιδιά της Α’ Γυμνασίου. Εγώ πρότεινα το όνομα Sxolinux ή Σχολινουξ και ανέλαβα τη δημιουργία του [http://www.linuxinside.gr/node/4533] με χρήση του melux.sh, το οποίο είναι ένα σκριπτάκι που είχα υλοποιήσει παλιότερα για remastering του Ubuntu

 

Η αιτία όμως που με ώθησε να ασχοληθώ με μια μαθητική διανομή Linux είναι ότι ήθελα από καιρό να έχω στην τσάντα ένα Linux Live DVD με εφαρμογές να δίνω σε παιδιά όταν κάνω κάποιο μάθημα. Ενα Linux Live DVD είναι ιδανικό για αυτήν την περίπτωση, γιατί σου επιτρέπει να το διανείμεις και να είσαι σίγουρος ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα όποια άλλα δεδομένα του υπολογιστή του παιδιού.

 

Γενικότερα μιλώντας, το Linux λόγω της φύσης του  είναι ιδανικό για να λειτουργήσει σαν παράδειγμα για τους μαθητές και να τους μάθει στην πράξη ένα διαφορετικό μοντέλο οικοδόμησης της γνώσης (εποικοδομητικό-συνεργατικό). Αν το σκεφτείς κι αυτό ειναι έναυσμα για εμένα, που ασχολούμαι με αυτά τα πράγματα.  

 

Εκτός από το ότι η διανομή είναι ελληνικό δημιούργημα και έχει εξαλληνισμένο περιβάλλον, ποιός άλλος λόγος νομίζετε ότι υπάρχει που να δικαιολογεί την επιλογή της διανομής από κάποια άλλη;

 

Εκτός από αυτούς τους δύο λόγους, νομίζω ότι ένας χρήστης θα επιλέξει το Σχολίνουξ για την επιλογή του εκπαιδευτικού υλικού και του λογισμικού που προσφέρει καθώς και για το προσεγμένο περιβάλλον. Για παράδειγμα, το DVD της κανονικής έκδοσης περιλαμβάνει:

α) τα βιβλία του Δημοτικού και του Γυμνασίου σε μορφή PDF με ένα εύκολο περιβάλλον πλοήγησης

β) μερικές από τις εκπαιδευτικές εφαρμογές του ίδιου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

γ) εκπαιδευτικές εφαρμογές για Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Αστρονομία και Χημεία

δ) έξυπνα παιχνίδια όπως το NumptyPhysics

 

Επιπλέον, το Sxolinux είναι remaster του Ubuntu αλλά εχει το δικό του περιβάλλον. Στην έκδοση Junior για παιδιά Δημοτικού έχουμε κάνει μερικές παρεμβάσεις για να ταιριάζει περισσότερο στην ηλικία τους.

 

Πείτε μας λίγο για την ιστορική πορεία της διανομής

 

Λοιπόν τον Σεπτέμβριο του 2009 κυκλοφόρησε το Sxolinux 2009.0. Ήταν η πρώτη έκδοση και μπορώ να πω αρκετά πετυχημένη. Από τις κριτικές και τα σχόλια, που ήταν θετικά και πολύ βοηθητικά, οδηγηθήκαμε στην έκδοση 2009.1 στα τέλη του 2009, που βασίστηκε και στην τότε έκδοση Ubuntu 9.10.

 

Μέσα στο 2010, είχαμε δύο ακόμα κυκλοφορίες. Για πρώτη φορά, κυκλοφόρησε το Sxolinux Junior, μια ειδική έκδοση της διανομής με εφαρμογές, λογισμικό και βιβλία για παιδάκια Δημοτικού. Η πλάκα είναι ότι αυτό το project το ξεκίνησα γιατί ήθελα να δώσω το Sxolinux στην ανιψιά μου που ήθελε “το παιχνίδι με τους πιγκουίνους” (εννοούσε το GCompris, που το έχει μεταφράσει ο δάσκαλος και φίλος Γιάννης Κασκαμανίδης από τη Φλώρινα) αλλά τελικά είδα ότι θα βοηθούσε πολλούς γονείς που ήθελαν να βάλουν ένα δωρεάν λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή του παιδιού τους. Τέλος, τον περασμένο Ιούλιο, κυκλοφόρησε το Sxolinux 2010.0. Νομίζω ότι είναι η καλύτερη μέχρι τώρα έκδοσή, αφού περιλαμβάνει ένα σκασμό εφαρμογές και παιχνίδια [http://www.sxolinux.gr/?page_id=3]. Και με δεδομένο ότι βασίζεται σε έκδοση του Ubuntu που θα υποστηρίζεται αρκετό καιρό, ειναι ιδανική για κάθε υπολογιστή, ακόμα και για μεγαλύτερους μαθητές.

 

Ποιά είναι τα άμεσα σχέδια;

 

Ηθελα να ετοιμάσω μια ακόμα έκδοση για το 2010, την 2010.1 με βάση το νεότερο Ubuntu, αλλά τελικά προτίμησα να το αφήσω για μια καλή έκδοση μέσα στο 2011. Προβληματίζομαι όμως από το γεγονός ότι το επόμενο Ubuntu θα βασίζεται στο Unity, το οποίο θα φέρει πάρα πολλές αλλαγές. Μια σκέψη είναι να αλλάξω τη διανομή “βάσης” δηλαδή το επόμενο Sxolinux να μην βασίζεται πια στο Ubuntu αλλά στη “μαμά”-διανομή, το ίδιο το Debian, και αν ειναι δυνατόν στο Debian Squeeze που περιμένουμε το επόμενο διάστημα. Επίσης, κάποια στιγμή, θέλω να προχωρήσω το Sxolinux Lyceum δηλαδή μια έκδοση για Λύκειο με εφαρμογές για πιο μεγάλα παιδιά.

 

Από την μέχρι τώρα ανταπόκριση, πως σας φαίνονται τα πράγματα για το μέλλον;

 

Πολύ ωραία. Δεν περίμενα ποτέ τέτοια ανταπόκριση. Ακόμα και τώρα, που έχουμε να κυκλοφορήσουμε νέα έκδοση από τον Ιούλιο, γράφονται νέα μηνύματα υποστήριξης στο www.sxolinux.gr. Ειναι απίστευτο και σε κάνει να νιώθεις ωραία. Στο Ελεύθερο Λογισμικό δεν περιμένεις να βγάλεις χρήματα, αλλά η ηθική ανταμοιβή ειναι πολλαπλάσια. Πείτε μας μερικά πράγματα που θέλετε να διαδοθούν για την διανομή. Θα έλεγα σε έναν γονιό να κατεβάσει το ISO (να ευχαριστήσω τον Σίμο Ξενιτέλλη και τους διαχειριστές του Πολυτεχνείου Αθηνών (NTUA) για την φιλοξενία και το δωρεάν bandwidth) και να δει περί τίνος πρόκειται ο ίδιος. Αν πρέπει κανείς να συγκρατήσει κάτι από αυτό το κείμενο είναι ότι το Σχολίνουξ είναι ένα ελεύθερο και δωρεάν λειτουργικό σύστημα για μαθητές με βάση το Ubuntu. Προσφέρει ένα ωραίο γραφικό περιβάλλον, τα σχολικά βιβλία σε ψηφιακή μορφη και προεγκατεστημένες εκπαιδευτικές εφαρμογές. Πολλές απο αυτές ειναι οι εγκεκριμένες από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, δηλαδή οι ίδιες που έχουν οι υπολογιστές του σχολικού εργαστηρίου. Δεν είναι όλες βέβαια, λόγω περιορισμού στον χώρο του DVD, αλλά το λειτουργικό σύστημα ειναι κατάλληλα ρυθμισμένο, ώστε αν πας στην Προσθαφαίρεση Εφαρμογών να κατεβάσεις άνετα και τις υπόλοιπες. Επιπλέον, το Σχολίνουξ είναι ένα καθαρό Linux δηλαδή συνδυάζει: – ασφάλεια και απαλλαγή από ιούς και κακόβουλο λογισμικό, – σωστή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του υπολογιστή, – εκμάθηση ενός διαφορετικού μοντέλου οικοδόμησης της γνώσης – μηδενικό κόστος. Για το Sxolinux δεν πληρώνετε τίποτα και σε κανέναν. Και ειναι απολύτως νόμιμο.

 

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας.

 

Οι διανομές γενικά χρειάζονται την βοήθεια ανθρώπινου δυναμικού. Εάν ανήκετε στον χώρο της εκπαίδευσης, και ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε, μπορείτε να εγγραφείτε στην δημόσια συζήτηση που υπάρχει για την διανομή, είτε να προσπαθήσετε να στήσετε κάποιο σχολικό εργαστήριο, είτε να οργανώσετε μια παρουσίαση που να δείχνει τις δυνατότητές της, ώστε να διαδοθεί η χρήση της. Είναι ένα πολύ μικρό αντάλλαγμα για τα όσα προσφέρονται δωρεάν, από τους ανθρώπους που δημιούργησαν την διανομή και βοηθούν αυτή την στιγμή.  

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com