Αρχή Πιστοποίησης των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων (HARICA)
Η Υποδομή Δημοσίου Κλειδιού “Hellenic Academic & Research Institutions Certification Authority – (HARICA)” είναι μία έμπιστη τρίτη οντότητα που πιστοποιεί την ταυτότητα χρηστών και δικτυακών εξυπηρετητών των Ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και Ερευνητικών φορέων της Ελλάδας στην οποία συμμετέχουν Ακαδημαϊκοί και Ερευνητικοί φορείς, καθώς και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας – ΕΔΕΤ. Ως έργο, ξεκίνησε στα πλαίσια του έργου VNOC2 (έργο χρηματοδοτούμενο από το ΕΔΕΤ μέσω του Επιχειρησιακού προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας”) ενώ πλέον έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από τη μη κερδοσκοπική εταιρία Ακαδημαϊκό Διαδικτύο – Gunet (http://www.gunet.gr/), η οποία έχει επιφορτιστεί την τεχνική υποστήριξή της. Οι υπηρεσίες της είναι διαθέσιμες στα μέλη των Ελληνικών Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών φορέων.
Σκοπός της HARICA είναι η δημιουργία υποδομής για την ασφαλή επικοινωνία των μελών των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών φορέων της Ελλάδας μέσω μίας Ιεραρχίας Δημόσιου Κλειδιού που ξεκινά από την Κεντρική Αρχή Πιστοποίησης της HARICA και καταλήγει στο πιστοποιητικό του χρήστη/εξυπηρετητή.
Τα προσωπικά ψηφιακά πιστοποιητικά αξιοποιούνται κυρίως στο ασφαλές ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Secure Email), μέσω πρωτοκόλλου S/MIME, που υποστηρίζεται από τις εφαρμογές διαχείρισης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Mozilla Thunderbird, Microsoft Outlook, Microsoft Mail, Apple mailApp, iPhone OS >5.0.1 κ.α), ενώ τα ψηφιακά πιστοποιητικά εξυπηρετητών χρησιμοποιούνται για πλοήγηση σε ασφαλείς δικτυακούς τόπους/ιστοσελίδες (π.χ. https://mail.auth.gr), μέσω πρωτοκόλλου SSL.
Πρόσφατα, η HARICA έγινε μέλος του Mozilla Root CA program και πλέον βρίσκεται προεγκατεστημένη (built-in) σε προγράμματα που χρησιμοποιούν Network Security Services (NSS) έκδοσης 3.13.2 ή νεώτερη, όπως στις νέες εκδόσεις των: Mozilla Firefox, Thunderbird, Filezilla, LibreOffice, Red Hat Servers. Τη λίστα των έμπιστων Αρχών Πιστοποίησης του NSS, χρησιμοποιούν όλες οι κύριες διανομές Linux (Debian, Ubuntu, RedHat, CentOS). Οι νέες δυνατότητες θα γίνουν άμεσα αντιληπτές σε όποιους χρήστες ή servers αποκτήσουν ψηφιακά πιστοποιητικά από την ιεραρχία της καινούργιας RootCA 2011 της HARICA, η οποία θα μπει σύντομα σε παραγωγή. Επιπλέον, προγραμματίζεται η ένταξή της στα αντίστοιχα RootCA προγράμματα της Microsoft και της Apple, σε μια προσπάθεια ακόμα μεγαλύτερης διεύρυνσης του δικτύου εμπιστοσύνης.
Η ένταξη μιας αμιγώς Ελληνικής Αρχής Πιστοποίησης όπως η HARICA σε δημοφιλείς browsers είναι η πρώτη για τα Ελληνικά δεδομένα.
Η Υποδομή Δημοσίου Κλειδιού της HARICA εκδίδει πιστοποιητικά σε οντότητες σύμφωνα με συγκεκριμένες διαδικασίες που περιλαμβάνονται στη «Δήλωση Διαδικασιών Πιστοποίησης» και ανάλογα με τις «Πολιτικές Πιστοποίησης» της κάθε Αρχής Πιστοποίησης.
Το μεγαλύτερο μέρος της υλοποίησης της ΥΔΚ HARICA βασίζεται σε Ελεύθερο Λογισμικό – Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα. Ένα μικρό μέρος, αφορά κώδικα C που αναπτύχθηκε από την τεχνική ομάδα της HARICA. Αξιοποιήθηκαν μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα πακέτα λογισμικού: Linux OS, Apache Web Server, php, MySQL, Perl 5.