PROTOS: An Open Source Early Warning System

O Καθηγητής Εφαρμογών του ΤΕΙ Λάρισας και μέλος του ΔΣ της ΕΕΛ/ΛΑΚ, Δρ. Βασίλης Βλάχος, παρουσίασε το σύστημα PROTOS (http://protos.cti.gr) στη FOSSCOMM 2013.  Το PROTOS (PROactive Threat Observatory System) είναι ένα ανοικτού λογισμικού Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης (Open Source Early Warning System) για την αντιμετώπιση Διαδικτυακών απειλών.

Το PROTOS χρησιμοποιεί τεχνολογίες Ανοικτού Λογισμικού σε όλα τα υποσυστήματα του και επίσης το τελικό παραδοτέο του θα συνοδεύεται από το πηγαίο κώδικα. Η κύρια αρχή λειτουργικότητας του στηρίζεται στην συλλογική ευφυία (crowdsourcing intelligence) και βασίζεται στην συλλογή πληροφοριών από τα αναχώματα ασφαλείας (firewalls) από μεγάλο αριθμό χρηστών. Ειδικότερα παρατηρώντας την συνολική αύξηση ή μείωση του ρυθμού επιθέσεων σε ένα αρκετά μεγάλο πλήθος υπολογιστών μπορεί να εκτιμηθεί αν υπάρχει αξιοσημείωτη κακόβουλη δραστηριότητα στο Διαδίκτυο προερχόμενη από κάποιο ιομορφικό λογισμικό που εξαπλώνεται ραγδαία, από κάποιο botnet που δραστηριοποιείται έντονα ή από άλλες παρεμφερείς δικτυακές απειλές.

Το PROTOS βρίσκεται σε Beta έκδοση παρέχοντας ανοικτού λογισμικού clients που υποστηρίζουν όλα τα δημοφιλή λειτουργικά συστήματα (Linux, Windows, Mac OS X). Περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα υπάρχουν στο protos.cti.gr και στο www.facebook.com/PROTOSproject

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com