Μεγάλος αριθμός εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού και στην Ελλάδα

codeEU-2014_largeΣτις 11-17 Οκτωβρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού. Βασική ιδέα της πρωτοβουλίας είναι να προβληθεί ο προγραμματισμός, να απομυθοποιηθούν οι σχετικές δεξιότητες, και να έρθουν σε επαφή άτομα που έχουν μεγάλη επιθυμία να αποκτήσουν γνώσεις. Εκατομμύρια παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και πολιτικοί ιθύνοντες θα συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις και θα παρακολουθήσουν μαθήματα για να μάθουν προγραμματισμό και να αποκτήσουν συναφείς δεξιότητες. Οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού διοργανώνονται σε τοπικό επίπεδο και δημοσιεύονται στον χάρτη του ιστότοπου της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που πρότειναν νεαροί σύμβουλοι της Neelie Kroes, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου για την Ψηφιακή Ατζέντα, η οποία προσέλκυσε την υποστήριξη κινημάτων προγραμματισμού και εκπαίδευσης, όπως τα CoderDojo και RailsGirls, καθώς και σημαντικών εταιρειών τεχνολογίας και πληροφορικής. Στόχος των διοργανωτών είναι να εξοικειώσουν εκατομμύρια παιδιά με τον προγραμματισμό, πραγματοποιώντας, για παράδειγμα, εργαστήρια επίδειξης, αναπτύσσοντας εργαλεία εκμάθησης και συμβάλλοντας στην εκπαίδευση δασκάλων. Εταιρείες, όπως οι Rovio (Angry Birds), Microsoft, Google, Telefonica, Liberty Global και Facebook στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού συμμετέχοντας με εκδηλώσεις, πολλές από τις οποίες στο πλαίσιο της δέσμευσής τους για την πρωτοβουλία “Μεγάλος συνασπισμός για ψηφιακές θέσεις εργασίας”.

Σε κάθε χώρα ένας ή περισσότεροι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού προσφέρθηκαν να αποτελέσουν το βασικό σημείο επαφής για την Εβδομάδα Προγραμματισμού, να διαδώσουν το όραμα της πρωτοβουλίας και να συνδέσουν τοπικές κοινότητες προγραμματισμού και ενδιαφερόμενους φορείς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Ελλάδα στη σχετική ιστοσελίδα, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσθέσουν δραστηριότητες και εκδηλώσεις σχετικές με τον προγραμματισμό, εδώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι διοργανωτές της πρωτοβουλίας στην Ελλάδα θα συμμετέχουν στην εκδήλωση «Βραδιά του Ερευνητή» που πραγματοποιείται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 12 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ενημερώσουν το κοινό για την πρωτοβουλία και τη σημασία του προγραμματισμού.

Για όσους ενδιαφέρονται, αλλά δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε κάποια από τις δραστηριότητες ανά την Ελλάδα, υπάρχει η δυνατότητα εκμάθησης μέσω διαδικτύου, ξεκινώντας από την ιστοσελίδα “resources” του ιστότοπου της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα προγραμματισμού για αρχάριους διαδικτυακά, μέσω αρκετών πρωτοβουλιών, όπως το Scratch, μια δωρεάν γλώσσα προγραμματισμού για δημιουργία διαδραστικών ιστοριών, παιχνιδιών και κινητών σχεδίων (animation), το Codecademy, το Code School για εκμάθηση διαδικτυακών τεχνολογιών μέσω βιντεομαθημάτων, ασκήσεων προγραμματισμού και βιντεογραφημάτων (screencast) και το Code.org tutorials με απλά μαθήματα για αρχαρίους διάρκειας μιας ώρας ή και λιγότερο. Για πιο προχωρημένο επίπεδο, διατίθενται πλήρη δωρεάν διαδκτυακά μαθήματα από κορυφαία πανεπιστήμια, στους ιστότοπους Coursera, MIT OpenCourseWare, Udacity και Udacity.

Η Αντιπρόεδρος Neelie Kroes και η Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, έχουν απευθύνει κοινή επιστολή στους υπουργούς Παιδείας της ΕΕ καλώντας τους να ενθαρρύνουν τα παιδιά να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, καθώς βασικές ικανότητες προγραμματισμού θα είναι αναγκαίες για πολλές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον.

Για πάνω από το 90% των επαγγελμάτων σήμερα απαιτούνται ορισμένες ικανότητες στον τομέα των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ο αριθμός, όμως, των πτυχιούχων πληροφορικής δεν συμβαδίζει με τη ζήτηση δεξιοτήτων. Ως εκ τούτου, πολλές θέσεις εργασίες στον τομέα ΤΠΕ μένουν κενές, παρά το υψηλό επίπεδο ανεργίας στην Ευρώπη. Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά το θέμα αυτό σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, μπορεί να σημειωθεί έλλειψη μέχρι και 900.000 ειδικών σε ΤΠΕ έως το 2020. Το μερίδιο των γυναικών που επιλέγουν να κάνουν σταδιοδρομία στον τομέα της τεχνολογίας είναι επίσης ανησυχητικά χαμηλό. Η εξοικείωση με τον προγραμματισμό είναι ένας τρόπος προσέλκυσης των κοριτσιών να επιλέξουν σταδιοδρομίες στον τομέα της τεχνολογίας.

Πηγή: www.ekt.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com