Καλές πρακτικές χρήσης ΕΛΛΑΚ: Το παράδειγμα της πόλης του Μονάχου
Η πόλη του Μονάχου είναι ένας από τους σημαντικούς συντελεστές σε αρκετά έργα ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικό τα τελευταία χρόνια. Οι διορθώσεις σε σφάλματα κώδικα (bugfixes) στις διάφορες εφαρμογές ΕΛΛΑΚ που χρησιμοποιεί, η δημοσίευση λύσεων λογισμικού και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνικών πληροφοριών, καθιστούν την πόλη του Μονάχου έναν σημαντικό συντελεστή στο χώρο του ανοικτού λογισμικού και παράδειγμα καλής πρακτικής χρήσης EΛΛAK.
Η πόλη συνδυάζει την χρήση του Gosa² (μια web-based λύση για τη διαχείριση των λογαριασμών, ομάδων, διακομιστών και σταθμών εργασίας), με κατανεμημένες υπηρεσίες πληροφοριών καταλόγου LDAP , και το FAI (Fully Automatic Installation) για να παρέχει ενημερωμένες εκδόσεις λογισμικού και τις νέες λύσεις σε όλους τους σταθμούς εργασίας (που είναι κατανεμημένοι σε 50 σημεία σε όλη την πόλη)
Το Μόναχο χρησιμοποιεί στους 18.000 σταθμούς εργασίας του, την πέμπτη έκδοση του limux, η οποία βασίζεται σε Kubuntu, και έρχεται με Firefox, Thunderbird και το LibreOffice 4.1. Επίσης διαθέσιμο σε όλες τις θέσεις εργασίας είναι το Wollmux, μια λύση προτύπων και διαχείρισης εγγράφων που έχει φτιάξει η πόλη.
Η πόλη συνεισφέρει με δεκάδες διορθώσεις στο Debian και ελπίζει να προσθέσει ένα σωρό νέα χαρακτηριστικά στο πηγαίο κώδικα της διανομής στο τέλος του τρέχοντος έτους (Η πόλη έχει ήδη προσλάβει έναν φοιτητή που ασχολείται αποκλειστικά με το να προσθέσει στο debian τα νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες που έχει εφαρμόσει στους σταθμούς εργασίας της πόλης). Ομοίως, το Μόναχο έχει συμβάλει με εκατοντάδες διορθώσεις σε έργα ανοικτού κώδικα. Για παράδειγμα, έχει στείλει περίπου 300 patches για την προηγούμενη έκδοση του LibreOffice που χρησιμοποιείται στην πόλη (4.1) και 96 patches για τις επόμενες εκδόσεις (5 από τις οποίες περιλαμβάνονται στην πιο πρόσφατη έκδοση 5).
H συνεισφορά του Μονάχου στο Ανοικτό λογισμικό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καλής πρακτικής χρήσης ΕΛΛΑΚ, μιας δεν περιορίζεται στην χρήση ΕΛΛΑΚ αλλά προσφέρει πίσω στην κοινότητα με βελτιώσεις που είναι διαθέσιμες σε όλον τον κόσμο.
Αυτού του είδους οι καλές πρακτικές είναι σημαντικές για την ανάπτυξη και προώθηση του ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού. Το ανοικτό λογισμικό είναι ένας κοινόχρηστος πόρος που για να παραμένει επικαιροποιημένος και χρήσιμος για όλους θα πρέπει να ενισχύεται αναλογικά από κάθε χρήστη και ειδικά από εταιρείες που κερδίζουν από την χρήση του.
Αν ο οργανισμός ή η εταιρία σας χρησιμοποιεί ελεύθερο λογισμικό υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσφέρετε πίσω στην κοινότητα:
Τρόποι στήριξης ενός έργου ανοιχτού λογισμικού:
- Δωρεά: Μπορείτε να δωρίσετε απευθείας χρήματα στην εφαρμογή που χρησιμοποιείτε, η να συνεισφέρετε στα διάφορα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που προωθούν το ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό.
- Ανταμοιβές σε προγραμματιστές: Όταν επιθυμείτε μια βελτίωση ή μια νέα λειτουργία, προσφέρετε χρηματικές ανταμοιβές σε έναν ή περισσότερους προγραμματιστές του έργου ανοικτού λογισμικού που χρησιμοποιείται.
- Συμμετοχή στην κοινότητα του έργου: Ως χρήστες μιας εφαρμογής ΕΛ/ΛΑΚ είστε μέλη της κοινότητας του έργου. Μπορείτε να συμμετέχετε στις αποφάσεις ή και να συνεισφέρετε με σχόλια ή και μικρές βελτιώσεις (π.χ κάποιος εργαζόμενος στη εταιρία να συμμετέχει στη βελτίωση του κώδικα ή στη μετάφραση του έργου)
- Προώθηση του έργου: Το γεγονός ότι ως εταιρία χρησιμοποιείτε ένα έργο ανοικτού λογισμικού είναι σημαντική είδηση για τους προγραμματιστές του έργου. Γνωστοποιήστε στην ιστοσελίδα σας ή σε ένα δελτίο τύπου ότι χρησιμοποιείτε αυτό το έργο: Έτσι θα γίνει πιο δημοφιλές και θα εμπλακούν περισσότεροι στη βελτίωση του.
Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/
—
Διαβάστε ακόμα:
Χρήση και Ενίσχυση Ανοικτού Λογισμικού από Επιχειρήσεις
Presentation on Limux at Debconf15 (PDF)
Presentation on Limux at Debconf15 (video)
OSOR study on Limux
-,-