Σεμινάριο: Best practices for businesses in the Open Source ecosystem

Η ομάδα εργασίας για την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα της ΕΕΛ/ΛΑΚ  σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ελληνικό κόμβο του δικτύου Enterprise Europe Network-Hellas, σας καλούν την Τρίτη 19/04/016 στις 18:00 στην Αίθουσα Σεμιναρίων του ΕΙΕ (Bασ. Κωνσταντίνου 48, ισόγειο) σε ένα σεμινάριο με θέμα “Best practices for businesses in the Open Source ecosystem” με εισηγητή τον Mirko Boehm.

branding_opensource_intersectionΣτον επιχειρηματικό κόσμο είναι πια προφανές ότι οι εφαρμογές ανοιχτού λογισμικού έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας τους. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο zdnet το 78% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί και βασίζεται σε κάποιο έργο ανοιχτού λογισμικού ενώ όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις πληροφορικής στηρίζονται σε open-source λύσεις για κρίσιμες επιχειρηματικές λειτουργίες. Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα του λογισμικού ανοιχτού κώδικα,  το ΕΛ/ΛΑΚ δεν είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο από μόνο του.

Πόσο δύσκολη είναι η οικοδόμηση μια μεγάλης, κερδοφόρας επιχείρησης ανοιχτού κώδικα; Εκτός από τη πασίγνωστη συνεχιζόμενη επιτυχία της Red Hat – η εταιρεία πλέον αποτιμάται σε 14 δισεκατομμύρια $, υπάρχουν και πολλά παραδείγματα εταιριών ανοικτού κώδικα που δεν κατάφεραν να γίνουν βιώσιμες. Για να γίνει βιώσιμο ένα τέτοιο επιχειρηματικό μοντέλο χρειάζονται και άλλα βήματα σχεδιασμού εκτός από το ίδιο το λογισμικό.

Στόχος του δίωρου σεμιναρίου είναι να παρουσιαστούν οι τρόποι που μπορεί να συνδυαστεί ο ανοιχτός κώδικας με την δημιουργία επιτυχημένων επιχειρηματικών στρατηγικών, αναλύοντας συγχρόνως  θέματα διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, εμπορικών σημάτων και πατέντων και οικοδόμησης και διατήρησης μιας κοινότητας γύρω από την επιχείρηση.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

  • Παρουσίαση του ΕΕΝ
  • Cooperative and competitive business strategies in Open Source: This session discusses the relation between the free products of communities and the products and services provided by commercial companies.
  • The role of IP rights (copyright, trademarks, patents) in relation to Open Source: The combination of commonly owned Open Source products and commercial activities puts questions of ownership at the center of attention. This session discusses approaches of managing shared and private ownership of products.
  • Governance practises communities apply that businesses need to adhere to: This session aims at helping businesses navigating the interaction with communities and to bridge the cultural gap.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο συμπληρώστε την φόρμα εγγραφής

 

Λίγα λόγια για τον Mirko Boehm

Ο Mirko Boehm είναι  Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Endocode, και ειδικεύεται στην καθοδήγηση μικρών και  μεγάλων επιχειρήσεων για σύνθετες προσπάθειες ανάπτυξης λογισμικού,  για τη χρήση των προϊόντων και μεθόδων ανοικτού κώδικα  σε οργανισμούς, καθώς και για θέματα που σχετίζονται με λογισμικό μιας επιχειρηματικής στρατηγικής και της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Συμμετέχει στο Open Invention Network ως  υπεύθυνος του Linux System Definition , το οποίο καθορίζει το τεχνικό πεδίο της εφαρμογής των μη επιθετικών ευρεσιτεχνιών.

Ο Mirko Boehm υπήρξε συνεργάτης του KDE από το 1997, μεταξύ των οποίων αρκετά χρόνια στην επιτροπή KDE e.V.. Κάνει έρευνα για τον Ανοιχτό κώδικα στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, είναι ένα μέλος της ομάδας του FSFE στη Γερμανία, και το Qt-certified ειδικός και εκπαιδευτής. Ζει με τη σύζυγό του και δύο παιδιά στο Βερολίνο.

 

Για το Enterprise Europe Network-Hellas

Tο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ελληνικός κόμβος του παγκόσμιου δικτύου Enterprise Europe Network (www.enterprise-hellas.gr, http://een.ec.europa.eu), παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες επιχειρηματικής υποστήριξης σε επιχειρήσεις με εξωστρεφή και καινοτόμο προσανατολισμό, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

To δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas, το οποίο λειτουργεί από το 2008, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελείται από 12 οργανισμούς (ερευνητικοί και τεχνολογικοί οργανισμοί, σύνδεσμοι επιχειρήσεων, επιμελητήρια, αναπτυξιακή εταιρεία), κατανεμημένους σε όλη τη χώρα, οι οποίοι διευκολύνουν την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε νέες αγορές, την πρόσβαση σε ιδιωτική και δημόσια χρηματοδότηση, τη μεταφορά τεχνολογίας, τη διαχείριση της καινοτομίας, την ευθυγράμμιση με ευρωπαϊκές πολιτικές και τη συμμετοχή των εταιρειών σε διαβουλεύσεις για νέες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Το δίκτυο διερευνά ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις σε περισσότερες από 60 χώρες, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Συνεργάζεται με πληθώρα εθνικών οργανισμών για την υποστήριξη των επιχειρήσεων.

 

εεν ec_logo cosme_logoekt

Αφήστε μια απάντηση