«

May
20
2012

Επισκόπηση FOSSCOMM 2012

To 5o Συνέδριο Κοινοτήτων Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα γνωστό ως FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στους χώρους του ΤΕΙ Σερρών, στην πόλη των Σερρών, το Σαββατοκύριακο 12-13 Μαΐου. Στις δύο αυτές ημέρες διεξήχθησαν 50 παρουσιάσεις, 5 εργαστήρια, 1 Διαγωνισμός Capture the Flag και τελικά έδωσαν το παρόν 10 booths κοινοτήτων, τα οποία είχαν πάρα πολύ υλικό. Όπως αφίσες, κονκάρδες, cds, dvds, t-shirts και πάρα πολλά αυτοκόλλητα. Από τα στοιχεία της γραμματείας μας είδαμε πως 380 άτομα, μας τίμησαν με την φυσική τους παρουσία, κυρίως από άλλες πόλεις και από κάθε άκρο της Ελλάδας. Επίσης δόθηκε και φέτος η δυνατότητα παρακολούθησης του συνεδρίου μέσω live-streaming για όσους δεν είχαν την δυνατότητα να παραβρεθούν και είχαμε συνολικά 1443 άτομα τα οποία μας παρακολούθησαν με αυτό τον τρόπο. Σε γενικές γραμμές τα σχόλια που ακούστηκαν φέτος ήταν αρκετά καλά αν και η κριτική που ασκήθηκε ήταν αυστηρή, μιας και ο πήχης έχει ανεβεί.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ τους εθελοντές, την ομάδα των καθηγητών που μας υποστήριξαν και μας βοήθησαν καθώς και τα τμήματα Πληροφορικής & Επικοινωνιών και το τμήμα Γεωπληροφορικής & Τοπογραφίας αλλά συνολικά το Τ.Ε.Ι. Σερρών για την παραχώρηση των χώρων. Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης οφείλουμε στους χορηγούς μας που η οικονομική τους συνδρομή κατέστησε δυνατή την κάλυψη βασικών αναγκών του συνεδρίου. Σημαντικό και μη εξαιρετέο κομμάτι του συνεδρίου είναι και οι ομιλητές οι οποίοι κι αυτοί ταξίδεψαν από όλη τη χώρα για να παρουσιάσουν την δουλειά και τα projects τους. Τους ευχαριστούμε και αυτούς καθώς και κάθε κοινότητα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έκανε αισθητή την παρουσίαση της στο φετινό συνέδριο.

Τέλος θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι φέτος λόγω της κρίσης πολλά άτομα που θα ήθελαν να ταξιδέψουν συνάντησαν εμπόδια. Μεγάλο εμπόδιο αποτέλεσε η ανακήρυξη των εκλογών που μας ανάγκασε να μετακινήσουμε το συνέδριο κατά μια εβδομάδα κάτι που αποσυντόνισε αρκετούς που είχαν προγραμματίσει να έρθουν. Επίσης θα θέλαμε την κατανόηση όλων στο επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρθηκαν φέτος λόγω της μεγάλης έλλειψης πόρων, μιας και η φετινή FOSSCOMM είχε ίσως τον μικρότερο προϋπολογισμό των τελευταίων τριών ετών. Ετοιμάσαμε επίσης ένα ερωτηματολόγιο για να λάβουμε ανατροφοδότηση έτσι ώστε την επόμενη χρονιά η διοργάνωση να γίνει ακόμα καλύτερη. Παρόλα αυτά ευχαριστούμε ξανά όσους μας στήριξαν και ελπίζουμε να στηρίξουν το ίδιο θερμά και την επόμενη διοργάνωση όπου και αν γίνει αυτή. Τα λέμε του χρόνου!

Ευχαριστούμε,

Η οργανωτική επιτροπή
Βασιλειάδης Νίκος
Ζαραφίδης Γιώργος
Ράτης Παύλος
Μπούρας Βασίλης