I love free software

Ημέρα αγάπης προς το ανοιχτό λογισμικό!

Η ημέρα του Βαλεντίνου είναι παραδοσιακά η ημέρα που γιορτάζουμε την αγάπη. Γιατί, λοιπόν, να μην αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε την αγάπη μας για το Ελεύθερο Λογισμικό φέτος;

Για τις 14 Φεβρουαρίου, Σάββατο, το FSFE (Free Software Foundation Europe) οργανώνει μια διαδικτυακή καμπάνια με τίτλο “Αγαπάω το Ελεύθερο Λογισμικό”. Η περυσινή καμπάνια ήταν φανταστική! Διαβάσαμε πολλά ενδιαφέροντα blog posts και άρθρα για συγκεκριμένα λογισμικά. Στα microblogs χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον το hashtag #ilovefs εκείνη τη μέρα και σε όλο τον κόσμο άνθρωποι εξέφραζαν τις ευχαριστίες τους προς τους προγραμματιστές για τη φανταστική δουλειά που κάνουν. Ακόμα και πολιτικοί έδειξαν την αγάπη τους για το Ελεύθερο Λογισμικό λόγω της μεγάλης σημασίας του σε καιρούς παρακολουθήσεων και κλειδώματος σε υπηρεσίες cloud.

Αγαπάω το ελεύθερο λογισμικόΦέτος στρέφουμε τα φώτα στους ανθρώπους. Το Ελεύθερο Λογισμικό δεν αναπτύσσεται από μηχανές, αλλά από ανθρώπους σαν εσένα. Φυσικά οι γραμμές κώδικα πο μοιράζονται μαζί μας και με την κοινωνία αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της ζωής μας, αλλά το γεγονός ότι ξοδεύουν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους ή το χρόνο εργασίας τους για το Ελεύθερο Λογισμικό έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν την ακρογωνιαία λίθο της ελευθερίας που τόσο πολύ εκτιμούμε.

Και ας μην ξεχνάμε ότι το Ελεύθερο Λογισμικό δεν είναι απλά κώδικας, αλλά βασίζεται στη συμβολή σε διάφορα επίπεδα, όπως ο σχεδιασμός, οι μεταφράσεις, οι δοκιμές ή η τεκμηρίωση. Το ένα δε μπορεί να λειτουργήσει δίχως τα άλλα και οφείλουμε να πούμε ένα “ευχαριστώ” για τη συμβολή του κάθενός που ασχολείται.

Δείξε την αγάπη σου

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δείξεις την εκτίμησή σου για αυτή την προσφορά. Καθένας αγαπάει το Ελεύθερο Λογισμικό για ποικίλους λόγους. Παρακάτω περιγράφονται μερικοί τρόποι που μπορείς να δηλώσεις δημόσια την αγάπη σου για το Ελεύθερο Λογισμικό.

  • Εικόνες. Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Φτιάξε μια φωτογραφία για να δείξεις την αγάπη σου προς το Ελεύθερο Λογισμικό και τους ανθρώπους που το υποστηρίζουν. Ίσως μια φωτογραφία δική σου με τον αγαπημένο σου προγραμματιστή ή λογισμικό. Ίσως ακόμα μια φωτογραφία ενός μπαλονιού με το hashtag #ilovefs στην πόλη σου; Έχουμε μια συλλογή από φωτογραφίες που θα μπορούσαν να σε εμπνεύσουν, αλλά ανυπομονούμε να δούμε και τη δική σου δημιουργική ιδέα!
  • Καρτ ποστάλ. Για φέτος έχουμε ετοιμάσει καρτ ποστάλ με το λεκτικό “I love free software, but I love YOU more”. Μπορείς να προμηθευτείς μερικές, ενισχύοντας οικονομικά το FSFE, και να τις στείλεις σε αγαπημένα σου πρόσωπα!
  • Αγαπάω το Ελεύθερο Λογισμικό

  • (Micro)Blog. Πέρυσι γράφτηκαν πολλά blog post για συγκεκριμένα λογισμικά και εκφάνσεις του Ελεύθερου Λογισμικού στις οποίες ο κόσμος ήθελε να δώσει έμφαση. Αυτή είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να παρουσιάσεις και εξηγήσεις γιατί το Ελεύθερο Λογισμικό είναι μια σημαντική παράμετρος της καθημερινότητάς σου. Ίσως θέλεις επίσης να ευχαριστήσεις κάποιο συγκεκριμένο προγραμματιστή ή ομάδα για την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει!
  • Δωρεά. Οι άνθρωποι απολαμβάνουν ένα καφέ, μια μπύρα ή ένα γεύμα. Αν γνωρίζεις κάποιο προγραμματιστή που μένει κοντά σου, γιατί δεν τον καλείς για να του προσφέρεις ένα κέρασμα; Εναλλακτικά θα μπορούσες να κάνεις μια χρηματική δωρεά στο FSFE για να στηρίξεις τη δουλειά που κάνει υποστηρίζοντας το Ελεύθερο Λογισμικό.

Με μια μικρή συνεισφορά από τον καθένα μπορούμε όλοι να γιορτάσουμε μαζί μια όμορφη ημέρα “Αγαπάω το Ελεύθερο Λογισμικό”.

Καλή ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού σε όλους!

Πηγή άρθρου: https://fsfe.org/campaigns/ilovefs/ilovefs.en.html

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com