Δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού στο Github: Η κυριαρχία του Ανοικτού κώδικα

Την προηγούμενη Τετάρτη το Github, δημοσίευσε μια γραφική παράσταση που παρουσιάζει την δημοτικότητα των διαφόρων γλωσσών προγραμματισμού. Το Github είναι μια από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες φιλοξενίας συνεργατικών έργων λογισμικού ανοικτού κώδικα, αλλά υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που το χρησιμοποιεί και για ιδιοταγή κώδικα.

Σύμφωνα με το wired, με μια ματιά στις γλώσσες που κυριαρχούν σήμερα στο Github και στις αλλαγές που υπάρχουν με την πάροδο του χρόνου, μπορούμε να καταλάβουμε και την εξέλιξη στο παιχνίδι του λογισμικού.

trends

Συγκεκριμένα, η γραφική παράσταση αποκαλύπτει την κατακόρυφη αύξηση του ανοικτού λογισμικού τα τελευταία χρόνια. Ακόμα δείχνει ότι ο ανοιχτός κώδικας έχει εξαπλωθεί παραπέρα από τα εργαλεία και τις εταιρείες που συνήθως συνδέονται μαζί του. Ο ανοικτός κώδικας παρέχει έναν ταχύτερο, φθηνότερο και πιο ολοκληρωμένο τρόπο για την οικοδόμηση λογισμικού και εφαρμογών, είναι πια η επικρατούσα τάση.  «Η προηγούμενη γενιά των προγραμματιστών μεγάλωσε σε έναν κόσμο όπου υπήρχε μια μάχη μεταξύ του κλειστού κώδικα και ανοιχτού κώδικα,” λέει ο Ben Balter του Github «Σήμερα, αυτό δεν ισχύει πλέον.”

Άνοδος της Java
H γλώσσα προγραμματισμού Java πριν από μια δεκαετία ήταν μια γλώσσα που χρησιμοποιούνταν κυρίως πίσω από κλειστές πόρτες: Μια γλώσσα που οι μεγάλες τράπεζες και άλλες εταιρείες που χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή κλειστών ιδιωτικών εφαρμογών. Αλλά σήμερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του GitHub, είναι τώρα στην πρώτη γραμμή των γλωσσών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή λογισμικού ανοικτού κώδικα. Μεταξύ των νέων έργων που ξεκινούν σε GitHub, η Java είναι σήμερα η δεύτερη πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού, σε σύγκριση με την έβδομη θέση του 2008. Σύμφωνα με τον Balter, η αύξηση αυτή δεν οφείλεται στα ιδιωτικά αποθετήρια κώδικα, αλλά στα δημόσια αποθετήρια ανοικτού λογισμικού ( Στα ιδιωτικά αποθετήρια κατέχει την έβδομη θέση).


Γιατί
αυτή η στροφή; Η Java είναι κατάλληλη γλώσσα για την κατασκευή μαζικών διαδικτυακών υπηρεσιών στο πνεύμα των Google, Twitter, LinkedIn, Tumblr και Square, και η οικονομική λογική του επιχειρηματικού λογισμικού υπαγορεύει ότι οι εν λόγω υπηρεσίες λειτουργούν καλύτερα σε ανοικτό κώδικα. Επίσης ο Balter επισημαίνει, ότι στην άνοδο της Java συνέβαλε και η Google καθιστώντας την κύρια γλώσσα για τη δημιουργία εφαρμογών για συσκευές Android .
Το γράφημα δείχνει επίσης μια
σχετικά πρόσφατη άνοδο για την C#. Η C# είναι βασικά μια έκδοση  Java από την Microsoft. Τα προηγούμενα χρόνια η C# ήταν μια κλειστή γλώσσα μιας εταιρίας που απέφευγε τον ανοικτό κώδικα, αλλά καθώς η επιρροή του ανοιχτού κώδικα έχει αυξηθεί, η Microsoft έχει ανοίξει πολλά από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και λειτουργία εφαρμογών σε C#.

Μια άλλη γλώσσα σε άνοδο μεταξύ των Githubbers είναι η Swift: η γλώσσα της Apple για την ανάπτυξη εφαρμογών για το iPhone, iPad, και το Mac (η γλώσσα δεν εμφανίζεται στο γράφημα, αλλά στα πρωτογενή δεδομένα του GitHub που στάλθηκαν στο wired, συγκαταλέγεται ως 18η στη λίστα). Οι λόγοι για αυτή την άνοδο είναι διαφορετικοί: Η Swift είναι σε άνοδο, επειδή είναι καινούργια και σχεδιασμένη για τα δημοφιλή smartphone της Apple. Αλλά η παρουσία της είναι ένα άλλο σημάδι της αυξανόμενης σημασίας του ανοιχτού κώδικα.
Σε αντίθεση με το προηγούμενο λειτουργικό σύστημα
της, η Apple έχει δηλώσει ότι θα ανοίξει τον κώδικα του Swift, επιτρέποντας την τροποποίηση του και την εκτέλεση σε κάτι περισσότερο από το iPhone και το iPad.

Πηγή άρθρου: http://www.wired.com/2015/08/github-data-shows-changing-software-landscape/?mbid=social_twitter

 

Αφήστε μια απάντηση